Thursday, November 12, 2009

Raifort - voyez Rave

Horseradish was used in Alsace in many ways and was taken to New France. Grated fresh it is used as a preventive against food poisoning, scruvy, tuberculosis and colic; cooked it's used in sauces with meats and soups. It is considered a bitter herb and has been used medicinally for centuries. Depending upon how young your horseradish patch is, it is best gathered in Spring. If your patch is old, dig the roots in Fall, and process only the smallest and most tender. Disburbing the patch will result in smaller and more numerous roots for next Spring.
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Dictionnaire Portatif de Cuisine, d'Office, et de Distillation. Chez Vincent, Paris 1767, p. 275.
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RAVE: on en distingue de plusiers sortes, sçavoir, celle qu'on appelle communément rave, ou petit rave; le grand & le petit raifort, & autres. On ne mange guère de ces trois especes, que celle qu'on appelle raves & radis. Le printems est le tems où el es sont meilleures: il faut les choisir tendres, bien nourries & faciles à rompre. Lorsqu'il fait chaud, elles deviennent trop piquantes.
OBSERVATION MÉDECINALE.
La rave est stomachique, apéitive, anti-scorbutique; mais comme elle se mange crue, elle ne convient qu'aux estomacs, & à ceux qui la mâchent bien.

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