Friday, March 23, 2007

Eau de Chocolat [Liqueur]

Raw chocolate is this month's Sugar High Friday, the conception of Jennifer, and hosted by Chocolate in Context.

Here is my recipe for Chocolate Liqueur, made from fresh roasted cocoa nibs and vanilla bean.

Eau de Chocolat [Liqueur]
As to what composes the chocolate, it is especially the two fruits of vanilla & the cocoa, which should be employed to make the chocolate water. It seems that [vanilla] makes the chocolate even more chocolatety, as it does with cinnamon & other cordials; but experiments showed that vanilla is best with chocolate. Thus you only need cocoa nibs & vanilla to make it. Roast them both, as if you wish to make chocolate: you will only pulverize the cocoa, & you will leave the vanilla without crushing it: you will put them together in the still, with water & brandy: you will distill them with an ordinary fire. When your spirits are ready to tap, you will mix them with syrup that you will make, usually, with sugar melted in fresh water: you will pass the liquor through a filter and when it is clear, bottle it.

Ingredients: Two ounces of cocoa [nibs], one large vanilla [bean], three & one-fourth pints of brandy, & two & three-fourths pints of water. A pound & one-half of sugar,

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Dictionnaire Portatif de Cuisine, d'Office, et de Distillation. Chez Vincent, Paris 1767, p. 160-161.

DEMI-SETIER. s.m. Petite mesure de liqueur, qui contient le quart d'une pinte. Un demi-setier de vin.

Chocolat. (Eau de)
Comme ce qui compose le chocolat, est sur-tout la vanilla & le cacao, ce sont ces deux fruit, qu’il faut employer pour faire l’eau de chocolat. Il semble qu’il seroit plus à propos de se servir du chocolat même, puisque dans sa composition se trouvent la cannelle & d’autres drogues très-cordiales; mias l’expérience a démontré que cette façon étoit impracticable. C’est donc au cacao & à la vanilla seuls qi’il faut avoir recours. Vous ferez rôtir l’un & l’autre, comme si vous vousliez faire du chocolat: vous broyerez ensuite le cacao seulement, & vous laisserez la vanilla sans la piler: vous les mettrez ensemble dans l’alambic, avec de l’eau & de l’eau-de-vie: vous les distillerez à un feu ordinaire, & ne tirerez point de phlegmes. Quand vos esprits seront tires, vous les mettrez dans un syrop que vous ferez, à l’ordinaire, avec du sucre fondu dans de l’eau fraîche: vous passerez la liqueur à la chausse; & quand elle sera Claire, prenez deux onces de cacao, un gros de vanilla, trios pintes & un demi-septier d’eau-de-vie, une livre & demie du sucre, & deux pintes & trios demi-septiers d’eau.

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